Wedstrijden

Roboticawedstrijden voor jongeren in Vlaanderen

Enkele roboticawedstrijden voor jongeren in Vlaanderen. Deelnemen aan een wedstrijd komt met twee voordelen: het geeft een doel om naar toe te werken en het legt een einddatum voor het project op. Nadeel is dat het wat stress geeft, maar dit valt wel mee als je in gedachten houdt dat de meeste deelnemers de nadruk leggen op leren en zich amuseren en niet zozeer op winnen.

 • Robocup Junior (RCJ) Vlaanderen
  Jaarlijkse wedstrijd voor jongeren (8-18 jaar), wedstrijddag tegen einde april. De discipline Redden voor gevorderden is de meest uitdagende. De robot moet daar een lijn volgen, groene kleurvlekken naast de lijn detecteren en objecten (fles en blikje) detecteren. De bochten die de lijn maakt in het speelveld zijn vrij uitdagend om te volgen. Deelname is met een groep van minstens twee.

 • UGent robotcompetitie
  Jaarlijkse wedstrijd in Gent, wedstrijddag begin mei. Zeer gevarieerd publiek met veel studenten hoger onderwijs maar ook leerlingen middelbaar. Vanaf februari worden er in Gent workshops georganiseerd waar je samen met andere teams aan je robot kan werken. Het thema is afwisselend sumo (andere robot uit de ring duwen) en autonoom rijden (lijnvolgen, objectontwijking, navigeren).

 • Vives Robocontest
  Jaarlijkse lijnvolgwedstrijd voor alle leerlingen secundair onderwijs. Naast de wedstrijddag in Kortrijk einde mei voorziet Vives ook een kickoff en een info- en een testsessie. Het parcours is simpel (witte lijn op zwarte ondergrond) maar des te uitdagender (> 20 m lang, scherpe bochten en kruisingen)!

 • Roborama lage landen
  In het voorjaar in Belgiƫ (omgeving Mechelen), in het najaar in Nederland. Doen veel volwassenen aan mee maar alle leeftijden zijn welkom. Meerdere disciplines waaronder (combinaties van) lijnvolgen en objectdetectie.

 • RobotMC wedstrijden
  Meer wedstrijden bij de RobotMC groep.

 • DPRG wedstrijden
  Wedstrijden worden georganiseerd in de VS, maar je kan van op afstand deelnemen mits enige voorzieningen.