FAQ

Vaakgestelde vragen

Wat kost het om een vraag in te sturen of deel te nemen aan een masterclass?

Er wordt geen vergoeding verwacht. Wel moet de vraag specifiek en roboticagerelateerd zijn en is het insturen van vragen voorbehouden aan jongeren.

Met wat voor robots kan ik bij zelfrobotsmaken.org terecht?

Goede vraag, aangezien heel wat dingen de naam ‘robot’ of ‘bot’ meekrijgen. In dit project ligt de nadruk op systemen die bestaan uit een mechanische, elektronische en een software component, waarbij de robot zijn omgeving waarneemt, en waarbij er een (beperkte) vorm van intelligent gedrag aanwezig is. Maar wees gerust, ook als jouw vraag niet helemaal in bovenstaande past, ben je altijd welkom om jouw vragen in te sturen.

Als ik zelf een robot bouw, kan ik dan best kiezen voor een meer kant-en-klare robotset waar de componenten (brein, sensoren, actuatoren etc.) zijn ontwikkeld als deel van de set, of om meer zelf te maken en samen te stellen (werken met microcontrollerbordjes, solderen etc.)?

Beide keuzes hebben voor en nadelen. In het algemeen heeft het werken met kant-en-klare robots het voordeel dat het minder inspanning en tijd kost om een eerste robot te bereiken die werkt. Bij zelfrobotsmaken.org ligt daarentegen de nadruk vooral op meer zelf maken en samen te stellen om de volgende drie redenen:

  • Door veel zelf te maken, maak je kennis met de vele disciplines binnen robotica: naast programmeren ook elektronica (zoals circuitontwerp, de basiscomponenten en solderen) en mechanica/werktuigkunde (onder meer CAD, chassisontwerp, materiaalkeuze en verbindingstechnieken). Je leert eveneens werken met professioneel materiaal zoals industriële datasheets en degelijke versiebeheersystemen. Dat zorgt voor een steilere leercurve, maar de kennis en kunde die je opbouwt is breder en daarom naar later toe ook waardevoller.
  • Hoe meer je zelf doet, hoe meer de robot jouw creatie is. Het is wat moeilijker, maar je zal des te trotser zijn op het eindresultaat, en daardoor ook meer gemotiveerd. Je creëert iets dat zichtbaar uniek is, zelfs als beginner.
  • Je zit niet vast aan het beperkte aanbod componenten en software compatibel met de gekozen robotset, dat doorgaans vrij prijzig is, jou vaak na een paar beginnersprojecten beperkt in jouw mogelijkheden, en soms na enkele jaren niet meer verkocht of zelfs ondersteund wordt.

Welke programmeertalen moet ik kennen om robots te maken?

Met een basiskennis van C en Python, en de beginselen van C++, kun je al ver geraken. Sommige robotplatformen ondersteunen andere programmeertalen, waaronder visuele talen zoals Scratch en Dwengo Blockly. Grafische talen zijn vanwege hun visuele representatie waardevol als introductie, maar worden daarbuiten nauwelijks gebruikt, onder meer omdat ze onvoldoende compact zijn.

Hoe leer ik programmeren in C?

Vele mogelijkheden. Een leuke weg is om te beginnen met een goed ondersteund microcontrollerbord (bijvoorbeeld een Dwengo/Dwenguino, Raspberry Pi Pico of een Arduino Uno) en een basisset elektronicacomponenten (met sensoren, LEDs etc.). Je kan ook C leren met een SBC (single board computer) zoals een Raspberry Pi Model B, maar dit is moeilijker omdat je naast het programmeren in C ook alle complexiteit van een besturingssysteem meekrijgt.