Onderdelen
Waar haal ik onderdelen om robots te maken?Waar haal ik onderdelen om robots te maken? Dit artikel bespreekt zes suggesties: specifieke roboticawinkels, hobbyelektronicawinkels, professionele winkels, modelbouwwinkels, internationale resellers en hergebruik uit oude apparaten. De vermelding van bepaalde bedrijven moet niet beschouwd worden als een aanbeveling.
Naast winkels kun je ook zoeken naar bepaalde productmerken. Enkele die zeker eens een kijkje waard zijn, zijn Pololu, Sparkfun, Adafruit en Velleman. Maar beperk je zeker niet tot die vier!
Specifieke roboticawinkels #
Winkels: Robotshop, Kiwi Electronics, Antratek, ThePiHut, Pimoroni
Wat: quasi alles
Specifiek gericht op robotica (of iets breder op embedded) en daardoor een gepast en toegankelijk aanbod. Hebben vaak een mooi aanbod aan roboticakits, bewegende platformen, boards (Arduino, Raspberry Pi) en bijhorende shields en HATs. Snelle levering en zekerheid van materiaal volgens specificaties, maar vaak wat duurder dan de andere suggesties. Enkele van deze winkels bieden vooral materiaal aan dat reeds grotendeels afgebouwd is. Voor niet-specifiek roboticamateriaal (bijvoorbeeld allerlei elektronica en accu’s) hebben professionele en hobbywinkels vaak een breder aanbod.
EU hobbyelektronicawinkels #
Webshops: Otronic, VD Elektronica, VOTI, Bits & Parts, Martoparts, HobbyElectronica, vanallesenmeer, Lextronic, TinyTronics, OpenCircuit, MC Hobby, Hackerstore, EOO, SOS Solutions,
Fysieke winkels met webshop: Gotron in Aalst, Genk en Hasselt, MEC in Merksem, Elak in Sint-Agatha-Berchem, EPH in Hamont,
Fysieke winkels zonder webshop: Aitec in Leuven, Trial Electronics in Zelzate,
Wat: allerlei hobbyelektronica
Allerlei hobbyelektronica waaronder vaak enig roboticamateriaal. De kwaliteit varieert afhankelijk van de winkel en van product tot product. Aangezien het winkels in de EU zijn kun je vrij zeker zijn van een snelle levering en een goede productgarantie.
Professionele winkels #
Winkels: Mouser, TME, Conrad, RS Components, Reichelt, Farnell
Wat: elektronische componenten (weerstanden, MOSFETs, relais, sensoren, ICs etc.), meet- en laboapparatuur, LCD-schermen, bekabeling, ontwikkelingskits
Hoge kwaliteit aan schappelijke prijzen en degelijke productdocumentatie. Niet specifiek gericht op roboticaprojecten, wat het zoeken wat moeilijk maakt. Mouser heeft een schappelijk robotica-aanbod met onder andere materiaal van Sparkfun. Conrad en TME hebben een mooi aanbod kabels. Enkele van deze winkels vereisen een BTW-nummer.
Modelbouwwinkels #
Winkels: Hobbyking, lokale modelbouwwinkel
Wat: accu’s en laders, ESC’s (snelheidsregelaars), servos, bekabeling
Vooral interessant voor lithiumaccu’s en -laders. Gevarieerder aanbod aan servos en ESC’s dan specifieke roboticawinkels, vaak wat goedkoper maar slechts beperkt gericht op robotica.
Internationale resellers #
Winkels: Ebay, Electrodragon, Aliexpress, Alibaba, Banggood, IC Station, DealExtreme
Wat: elektromotoren met vertraging, allerlei sensoren (IMU’s, GNSS-ontvangers), kogellagers
Een belangrijk voordeel is dat de prijzen vaak flink lager zijn dan de vorige opties, een factor vijf is niet ongewoon. De mogelijk lagere kwaliteit van de componenten vormt meestal geen probleem voor experimenteerprojecten middelbaar. Het leveren van Azië naar de EU duurt meestal een twee tot vier weken en soms gaat het pakket gewoon verloren. Importbelasting (BTW) wordt best betaald bij de bestelling, indien niet kun je deze en meer kosten achteraf verwachten. Op Ebay zijn nu en dan IC’s verkrijgbaar die in de professionele winkels niet meer beschikbaar zijn.
De verkopers zijn vaak zelf niet goed op de hoogte van wat ze precies verkopen en de specificaties bevatten vaak fouten, of zijn vrij optimistisch. Dienst voor of na verkoop moet je niet verwachten. Op printplaten ontbreken vaak niet-essentiële componenten, bijvoorbeeld diegene die instaan voor circuitbescherming. Namaakcomponenten komen nu en dan voor.
Bouw je een robot voor een belangrijke wedstrijd? Dan kun je wellicht beter terecht bij één van de vorige suggesties.
Hergebruik van componenten uit oude apparaten #
Oude toestellen deassembleren kan toelaten om aan leuke componenten te komen op een klein budget. Het levert daarnaast inzicht in de interne werking van toestellen. Een nadeel is dat de componenten vaak niet de gewenste specificaties hebben voor een vooraf bepaald project.
Enkele apparaten en bijhorende mogelijk interessante componenten zijn:
- Printers: stappenmotoren
- Scanners: lineaire geleiding, 1D-beeldsensor
- CD- en DVD-drives: kleine lineaire geleiding, krachtige infrarood laser
- Desktop computers: krachtige gestabiliseerde 12 V netadapter
- Projectors: lenzen, lasers
Let op: risico op oogschade #
Let op: risico op elektrocutie #
- Previous
- Next